۱۳۹۰ تیر ۱۵, چهارشنبه

خاک مصنوعی 5

پرسش و پاسخ هاي خاک ژله اي

1. جنس خاک ژله اي چيست؟ يک نوع پليمر مي باشد که رطوبت را به سرعت جذب کرده و به تدريج آزاد مي کند و در اختيار نبات قرار مي دهد .

2. آيا خاک ژله اي سمي است؟ خير خاک ژله اي سمي نيست ولي خوردن آن توصيه نمي شود.

3. آيا رنگ خاک ژله اي ثابت است؟ بله - رنگ آن کاملا ثابت مي باشد حتي در مقابل نور خورشيد

4. ماندگاري خاک ژله اي چقدر است؟ خاک ژله اي تا 7 سال ماندگاري دارد .

5. آيا مي توان بر روي خاک ژله اي بذر را نيز سبز نمود؟ مي توان بذر ها را بر روي خاک ژله اي قرار داد مانند سبزه شب عيد و هم اينکه نباتي را که ريشه دار هست پس از خارج کردن از خاک خوب شست و سپس در خاک ژله اي قرار داد .

6. چقدر طول مي کشد تا حجم خاک ژله اي افزايش پيدا کند؟ خاک هاي ژله اي پودري به محض ريخته شدن در آب شروع به حجيم شدن مي کند و پس از گذشت چند ساعت به حداکثر حجم خود مي رسد ولي ژل هاي مکعبي بايستي 8 تا 10 ساعت در آب قرار گيرد تا به حداکثر حجم خود برسد .

7. اگر آب خاک ژله اي در حين آماده کردن ما زياد شده باشد چه بايد کرد؟ کافي است آن را در آبکش ريخته تا آب اضافي خارج گردد .

8. خاک ژله اي چقدر افزايش حجم دارد؟ بين 40 تا 100 برابر افزايش حجم خواهد داشت .

9. هر بسته خاک ژله اي چقدر ژل توليد خواهد کرد؟ به اندازه يک گلدان ژل توليد خواهد کرد

10. وزن هر بسته خاک ژله اي چقدر است؟ در حدود 10 گرم

11. يک گلدان خاک ژله اي را هر چند وقت يکبار بايستي آبياري کرد؟ بسته به نوع نبات که چقدر آب نياز داشته باشد و همچنين عوامل محيطي مثل دماي هوا که هر چه بيشتر باشد به دليل تبخير زيادتر بايستي به گلدان آب بيشتري اضافه نمود بين 10 تا 30 روز يکبار کافي است به گلدان خود آب اضافه نماييد تا نبات شما هميشه شاداب باشد .

12. تفاوت خاک ژله اي پودري و مکعبي در چيست؟ تفاوتي ندارند و موارد استفاده آنها با هم فرقي ندارد و فقط بر حسب سليقه افراد از آنها استفاده مي کنند.

13. آيا براي باغچه هم مي توان از آن استفاده نمود؟ مي توان براي باغچه هم استفاده کرد ولي از آنجا که گران قيمت هست مي توان از نوع ديگر ويژه کشاورزي و باغباني استفاده نمود.


معايب سوپر جاذب آب

هايدروژل سوپر جاذب آب علاوه بر اينکه آب و مواد غذايي مورد نياز نبات را جذب و در خود براي مدت طولاني نگه مي دارد و مورد استفاده نبات قرار مي گيرد. همين طور مواد مضر و خطرناک براي نبات هم اگر به صورت محلول در آب به سوپر آب برسد جذب گرديده و مواد مضر نبات را هم نگه داري مي کند و در نتيجه به نبات آسيب مي رساند.

لذا نبايد به سوپر جاذب آب مواد محلول مضره نبات برسد.


نتيجه گيري

بکارگيري شيوه هاي نوين آبياري کاربرد هيدروژلهاي سوپر جاذب، جديدترين شيوه آبياري براي مناطق خشک است که به کمک آن مي توان تا 50 درصد مصرف آب آبياري را کاهش داد و ضمنا از شويش کودهاي محلول در آب و آلودگي آبهاي زيرزميني جلوگيري کرد.

سوپر جاذب در خاک، آب را همراه با کودهاي محلول در آن، جذب کرده و بنا بر تقاضاي ريشه در اختيار آن قرار مي دهد. لذا اين روش به تنهايي و يا در کنار ساير روش هاي نوين آبياري، اگر بر اساس اطلاعات پژوهشي و به درستي پياده شود فجايع خشکسالي و زيست محيطي از يک سو، و از وابستگي شديد غذايي و رهايي از بحران اشتغال از سوي ديگر، برهاند و انقلابي در کشاورزي و اقتصاد افغانستان ايجاد کند.

سفارشات

مطالب ارائه شده قدم کوچکي بود براي رسيدن به يک هدف بزرگ که مطمئناً خالي از عيب نيست. اميدوارم حداقل کاري که توانسته ام اين باشد که انگيزه اي ايجاد کرده باشم تا ساير دانشجويان قدمهاي بزرگتري در اين راه بردارند.

تاکنون در افغانستان از اين تکنالوژي آبياري استفاده نشده و شايد هم در راستاي شناخت آن هيچ کاري صورت نگرفته باشد. لذا بايد ابتدا در مورد هايدروژل هاي سوپر جاذب آب مطالعه و تحقيق صورت بگيرد و بعد مطالعه به صورت عملي بايد در فارم هاي زراعتي ما صورت بگيرد تا از اين تکنالوژي جديد مطابق با نياز هاي افغانستان استفاده صورت گيرد.

و من الله توفيق


منابع:

پژوهشگاه پليمر و پتروشيمي ايران www.ippi.ac.ir

پايگاه وزارت کشاورزي ايالات متحده آمريکا www.usda.org

کمپني Horticultural Alliance در ايالات متحده آمريکا www.hortsorb.com

کمپني Terawet در ايالات متحده آمريکا www.terawet.com

کمپني هالندي سايت WWW. FLOWERGEL.COM

بررسي اثر ماده اصلاحي سوپر جاذب آب بر مصرف آب و رشد گياه، گروه خاکشناسي دانشکده کشاورزي شهرکرد، دکتر کريمي، احمد.

سايت فابريکه استوک هاوزن سازنده هايدروژل سوپر جاذب آب .com WWW.stockosorb

.www.rahabresin.com سايت کمپني رهاب رزرين سازنده هايدروژل ها کشاورزي در ايران

کيخايي، ف. 1380. بررسي اثر پليمر جاذب رطوبت PR3005A بر ميزان آب مصرفي و برخي خصوصيات كمي و كيفي گياه كتان روغني. پايان نامه كارشناسي ارشد. دانشكده كشاورزي. دانشگاه تربيت مدرس.

گنجي خرم دل، ن. 1378. تاثير پليمر جاذب رطوبت PR3005A بر روي برخي خصوصيات فيزيكي خاك. پايان نامه كارشناسي ارشد. دانشكده كشاورزي. دانشگاه تربيت مدرس.

نادري، ف. 1375. بررسي رفتار تورمي هيدروژلها در محيط متخلخل. پايان نامه كارشناسي ارشد شيمي دانشكده فني و مهندسي. دانشگاه تربيت مدرس.

Anonymous. 1994. Soil conditioners (Aquasorb and Flobond). SNF Floerger.

.WWW.tramfloc.com

هیچ نظری موجود نیست: