۱۳۹۰ تیر ۱۵, چهارشنبه

نقش نباتات در تصفیه اتمسفیر هوا (3)

هوا را چگونه از چه طریقی می توان تصفیه کرد؟

تصفیه اتمسفیر هوا:

تصفیه لغتی عربی است که بمعنی پاک کردن پالودن . تصفیه اتمسفیر هوا منظور پاک سازی لایه نزدیک سطح محیط زیست از گازها و ذراتی که به سلامتی موجودات زنده مضر باشد.

طرق تصفیه هوا:

برای دستیابی به کنترول آلوده کننده‌های گازی و ذرات دامنه‌ای گسترده، دو راه وجود دارد:

1. کاهش غلظت آلوده کننده در اتمسفیر

2. کنترول آلوده کننده‌ها در منبع تولید آنها

رقیق سازی: رقیق ساختن در اتمسفیر با استفاده از دودکشهای بلند امکان پذیراست. دودکشهای بلند می‌توانند در لایه برعکس نفوذ کرده، آلوده کننده‌ها را به گونه‌ای پراکنده سازند که غلظت آلوده کننده‌ها در سطح زمین تا مقدار زیادی کاهش یابد. رقیق سازی در بهترین حالت خود عبارتست از یک وسیله کوتاه مدت به منظور کنترول آلودگی و در بدترین حالت خود وسیله‌ای است برای انتقال آثار ناخواسته آلوده کننده‌ها به مناطق دور دست.[15]

کنترول در منبع مولد آلوده کننده‌ها:

به منظور کنترول آلودگی هوا در دامنه‌های بسیار وسیع تا نقاط دوردست، کنترول این مواد در منبع تولید شان مطلوبتر و موثرتر از رقیق سازی است. در مرحله اول چنین به نظر می‌رسد که اولین و موثرترین روش جلوگیری از تولید آلوده کننده‌ها باشد در مورد آلوده کننده‌های تولید شده در اثر پروسه های احتراقی ، جایگزین کردن یک منبع انرژی می‌تواند از تولید آلوده کننده‌ها جلوگیری کند. روشهای باقیمانده برای کنترول آلوده کننده‌ها در منبع می‌تواند موجب کاهش انتشار آلوده کننده‌ها شود، اما نمی‌تواند سبب حذف کامل موجود به عنوان مثال موتر ایکه دارای یک فیلتر کثیف هوا، به یک سیستم نامناسب برای تهویه موتور، عملکرد نادرست تنظیم دور موتور و ... نسبت به موتر که با بهترین بازده کار میکند، آلوده کننده‌های بیشتری را از خود منتشر می‌سازد.

تغییر پروسه مورد استفاده همچنان روش دیگر برای کنترول انتشار آلوده کننده‌ها در منبع تولید شان بکار می‌رود. به عنوان مثال جایگزین کردن کوره‌های باز با کوره‌های اکسیجنی کنترول شده یا کوره‌های الکتریکی و یکی دیگر از روشهایی که در کنترول آلوده کننده‌های هوا در منبع تولید آنها دارای وسیعترین کاربرد است، عبارت است از نصب تجهیزات کنترولی طراحی شده بر طبق برخی از اصول اساسی که توسط آنها مکانیزمهای طبیعی حذف آلوده کنندهها عمل می‌کنند. [15]

کنترول آلودگی هوا :

اتمسفیر مانند نهر یا رودخانه دارای پروسه های طبیعی است که در پاک کردن آن نقش دارند. بدون چنین پروسه هایی تروپوسفر سریعا به محیطی نامناسب برای زیست بشر تبدیل خواهد شد. پراکندگی، ت‌نشینی گرانش ، لخته سازی، جذب (همراه با شستشو و واشویی)، شستشو توسط باران و جذب سطحی از جمله مهمترین میکانیزمهای طبیعی آلوده کننده‌ها در اتمسفیر به شمار می‌روند.

پروسه های تصفیه طبیعی اتمسفیر هوا:

پراکندگی: پراکندگی آلوده کننده‌ها توسط جریانهای باد ، غلظت آلوده کننده‌ها را در هر جایی کاهش می‌دهد.

ته‌نشینی گرانشی: یکی از مهترین میکانیزمهای طبیعی در جداسازی ذرات از اتمسفیر بویژه ذراتی که بزرگتر از 20µm هستند شمرده می‌شوند.

لخته سازی: ت‌نشینی گرانشی در چندین پروسه دیگر پاکسازی طبیعی اتمسفیر نیز نقش مهمی دارد به عنوان مثال ذرات کوچکتر از µm 0.1 به کمک لخته‌سازی قابل ته‌نشین‌ هستند. در این پدیده ذرات بزرگتر بصورت گیرنده‌های ذرات کوچکتر عمل می‌کنند. دو ذره با یکدیگر برخورد و اتصال پیدا کرده تشکیل یک واحد می‌دهند. این پروسه تا تشکیل یک ذره لخته‌ای کوچک ادامه می‌یابد، تا آنجا که این لخته برای ته ‌نشین شدن به اندازه کافی بزرگ و سنگین شود.

جذب ذرات: در پروسه طبیعی جذب ذرات یا آلوده کننده‌های گازی در باران یا غبار تجمع حاصل کرده همراه رطوبت ته نشین می‌شوند، این پدیده که به نام شستشو نامیده می‌شود در قسمت پایینتر از سطح ابرها رخ می‌دهد پتانسیل لازم برای شستشوی ذرات و گازها بستگی به تحقیقات اخیر نشان داده‌ اند که برای ذرات دارای قطر کوچکتر از µm 1پروسه شستشو موثر نخواهد بود.

گازها ممکن است بدون تغییر کیمیایی حل شوند و یا امکان دارد در برخی مواقع با آب باران وارد واکنش شیمیایی شوند مانند گاز So2 که به سهولت در باران حل میشود و همراه با قطرات باران پایین می‌آید با این وجود So2 ممکن است با آب باران واکنش نشان داده ایجاد غبارهای H2SO3 (اسید سولفورو) یا H2SO4 (سلفوریک اسید) نماید که به نام بارانهای اسیدی شهرت دارند و بالقوه نسبت بهSO2 اولیه دارای اثرات زیانبار بیشتری هستند.

شستشو دراثربارش: در این حالت شستشو در سطح پایینتر از ابرها اتفاق می‌افتد و هنگامی که قطرات سقوط کننده باران آلوده کننده‌ها را جذب می‌کنند در داخل ابرها پدیده شستشو صورت میگیرد. بدین ترتیب که ذرات کوچکتر از ابعاد مایکرون بصورت هسته‌های مایع که در اطراف آنها قطرات آب تشکیل می‌شوند، عمل می‌کنند. این پدیده در نواحی شهری موجب افزایش بارندگی و تشکیل غبار می‌شود. [15]

جذب سطحی: عمدتا در لایه اصطکاکی اتمسفیر یعنی در نزدیکترین لایه به سطح زمین انجام می‌گیرد. در این پدیده آلوده کننده‌های گازی ، مایع یا جامد جذب یک سطح شده پس از غلیظ شدن در همان سطح باقی می‌مانند. سطوح طبیعی از قبیل خاکها، صخره‌ها، برگها و علفها قادر به جذب و نگهداری آلوده کننده‌ها هستند. ذرات ممکن است با سطوح جذب توسط ته ‌نشینی گرانشی که در طی آن ذرات آلوده کننده‌های گازی در اثر جریانهای باد به سطوح منتقل می‌شوند تماس یابند. اثر اینرسی برای ذراتی در دامنه ابعادی بین µm 10 تا 15 سطوح کوچک به تعدد مانند علفها و برگهای درختان نسبت به سطوح بزرگتر به منظور جداسازی ذرات بیشتر است. [15]

پروسه های تصفیه مصنوعی اتمسفیر هوا:

کنترول هایدروکاربن های متصاعد شده از منابع ساکن:

تکنالوژی کنترول هایدروکاربنهای متصاعد شده از منابع ساکن عبارتند از: خاکستر سازی، جذب، تراکم و جایگزین نمودن سایر مواد. عملیه خاکسترسازی با دستگاههای سوزاننده مکمل و دستگاههای سوزاننده مکمل کاتالیستی صورت می‌گیرد. جذب سطحی توسط کاربن فعال صورت می‌گیرد و جذب هیدروکاربنها بوسیله یک محلول شوینده در برجهای سینی‌دار، شوینده‌های جت ، برجهای پاشنده و شوینده‌های ونتوری صورت می‌گیرد.

نباتات بصورت عموم از راه کاهش غلظت آلوده کننده در اتمسفیر هوا را تصفیه می کنند. و پروسه تصفیه نباتات جذب آلوده کننده های گازی، مایع، یا جامد می باشد در سطح خارجی نباتات یعنی برگ، ساقه و حتی ریشه می باشد که پس از غلیظ شدن آلوده کننده های هوا در سطح نباتات باقی می مانند و نبات قادر به جذب و نگهداری آلوده کننده ها می باشد. آلوده کننده ها ممکن است جذب داخل نبات شوند ویا توسط باران شستشو شوند. [15]

هیچ نظری موجود نیست: