مزاياي استفاده از سوپر جاذب آب
تاثيرات بر روي شاخصهاي خاک:
• کاهش فشردگي خاک
• تهويه بهينه خاک
• ممانعت از فرسايش خاک
• جلوگيري از شسته شدن و هدر رفتن مواد غذايي خاک
• کاهش تاثيرات منفي حاصل از نمک خاک
تاثيرات بر روي شاخصهاي نبات:
• جذب بهتر مواد غذايي از طريق ريشه
• انبوهي رشد ريشه (تقويت ريشه زايي)
• افزايش قوه ناميه (بالابردن درصد جوانه زني)
• افزايش تاثير کودها و آفت کشها به ميزان بسيار چشمگير
• کاهش تاثيرات منفي ناشي از تنش خشکي
تاثيرات اقتصادي:
• کاهش چشمگير مصرف آب و جلوگيري ازاتلاف آب در حدود 70-50 %
• افزايش کمي وکيفي محصول و در نتيجه درآمد بالاتر
• افزايش توليد ماده خشک در گياه بدون نياز به افزايش مصرف آب
- استفاده بهينه از آب (تا 50 درصد صرفهجويي درمصرف آب كشاورزي)
- استفاده بهينه از كود و سموم شيميايي و پيشگيري از آلودگي آبهاي زيرزميني
- جلوگيري از تنشهاي ناشي از نوسانات رطوبتي
- امكان كشت در مناطق بياباني و كمك به بيابانزدايي و تثبيت شنهاي روان
- امكان كشت در سطوح شيبدار- پرورش و انتقال نهال با تلفات کم
- بسترهاي کشت سمارق ، هيدروپونيک . بسياري موارد ديگر
رفع مشکلات فضاي سبز
خشکي، استرس و گرما: از بزرگترين مشکلات در فضاي سبز نياز آبي نباتات و ايجاد استرس و شوک در اثر گرما و خشکي مي باشد که باعث شده گياه سرسبزي و شادابي خودشان را از دست بدهند و استفاده از سوپرجاذب ها باعث شده تا سرسبزي و شادابي نباتات حفظ گردد چرا که رطوبت کافي و هم مواد غذايي مناسبي را در اختيار گياه قرار مي دهد.
ناتواني در نگهداري مواد غذايي در منطقه ريشه : مشکلات تغذيه نباتات اين هست که بر اثر آبياري مواد غذايي شسته شده و به طبقات پايين رفته و از دسترس گياه خارج مي شود . استفاده از سوپرجاذب ها باعث شده تا با جذب مواد غذايي و آزاد کردن آنها به تدريج نقش موثري در کاهش عناصر غذايي در منطقه موثر ريشه داشته باشد.
زهکشي زياد و عدم يکنواختي رطوبت: در خاکهاي شني مشکل اصلي زهکشي بالاي خاک و در نتيجه کاهش دوره آبياري است که سبب افزايش هزينه ها مي گردد و سوپرجاذب ها با جذب آب و دفع آن بسته به نياز ريشه باعث شده رطوبت به شکل يکنواختي در خاک پخش شده و از خشک شدن سريع آن جلوگيري مي کند .
کمبود نيتروژن: نايتروجن يکي از عناصراساسي براي رشد وحيات نبات است که متاسقانه زمين هاي افغانستان اکثراٌ دچار کمبود نايتروجن هستند و سوپر جاذب ه آب علاوه براينکه آب را ذخيره مي کند مي تواند مواد غذايي نبات راهم ذخيره کند نايتروجن هم يکي از همين مواد غذايي مي باشد .سوپر جاذب مي تواند مشکل کمبود نايتروجن را با ذخيره آن حل کند .
رشد فنجي: به دليل اينکه در فضاي سبز به خصوص چمن کاري رطوبت زياد است امکان به وجود آمدن فنجي ها نيز مي باشد در حالي که استفاده از سوپرجاذب ها به دليل نگهداري رطوبت اضافي اجازه نمي دهد فنجي ها و ديگر رستني هاي مزاحم با استفاده از اين رطوبت اضافي مشکلاتي را براي نبات اصلي به وجود آورند .
هزينه بالاي آبياري: فضاهاي سبز و بخصوص مناطق چمن کاري و گل ها به آبياري زيادي نياز دارند و گاهي لازم است تا چندين نوبت در روز آبياري صورت گيرد و اين در حالي است که استفاده از سوپرجاذب ها سبب کاهش دوره آبياري شده که تا حدود زيادي در هزينه کارگري صرفه جويي خواهد کرد .
فشرده شدن خاک
فعاليت نامطلوب باکتري ها و کاهش رشد ريشه: موجودات بسياري در خاک وجود دارند که براي رشد ريشه و در نتيجه رشد بهتر نبات مفيد هستند ، اين موجودات ذره بيني و همچنين خود ريشه براي رشد و گسترش به اکسيژن کافي نياز دارند و استفاده از سوپرجاذب ها با توجه به انبساط و انقباضي که در اثر جذب و دفع مکرر آب دارد سبب ايجاد فضاهاي مناسبي و زهکشي مطلوب و در نتيجه افزايش ميزان هوادهي خاک شده و به اين وسيله در رشد باکتري هاي مفيد ريشه نبات موثر است و از فشرده شدن خاک جلوگيري به عمل مي آيد.
رفع مشکلات باغباني
مديريت آبياري
کشت در سطح شيب دار
تلفات هنگام انتقال: يکي از مشکلات عمده در هنگام انتقال نهال ها و شالي ها از خزانه به زمين اصلي وجود تلفات زياد مي باشد که استفاده از سوپرجاذب ها به طور معنا داري اين تلفات را کاهش داده و با استفاده از سوپرجاذب ها تلفات تقريبا صفر مي باشد.
عدم آبياري يکنواخت در منطقه ريشه: از مشکلاتي که هميشه وجود دارد اين است که يک منطقه آب بسيار و منطقه ديگر هيچ آبي دريافت نمي کند! استفاده از سوپر جاذب ها در اطراف ريشه سبب شده تا هميشه يک رطوبت مناسب در اطراف ريشه وجود داشته باشد.
کاهش سطح نايتروژن: نايتروژن يک عنصر به شدت محلول بوده و با آبياري شسته شده و از دسترس نبات خارج مي گردد ، در حالي که استفاده از سوپرجاذي ها سبب جذب اين عنصر شده و آن را به تدريج در اختيار ريشه نبات قرار مي دهد.
جذب کم رطوبت توسط خاک : برخي مواقع خاکها به دليل ايجاد فشردگي آب کمي را جذب کرده و خاک را نفوذ ناپذيرتر مي سازد که سبب کاهش يا توقف رشد نبات و ايجاد زيان مي گردند در حالي که استفاده از سوپرجاذب ها با افزايش زهکشي خاک سبب شده تا رطوبت در خاک به راحتي نفوذ کند.
توقف رشد نبات پس از انتقال: به طور معمول پس از انتقال نهال و يا شالي ها از خزانه به زمين اصلي بر اثر استرس و شوک نباتات وارد يک مرحله رکود و توقف رشدي مي گردند که رضايت بخش نيست و استفاده از سوپرجاذب ها سبب شده تا نشاء پس از انتقال بلافاصله رشد خودش را از سر بگيرد و در نتيجه بازده کار بالاتر رود.
ميزان و طريقه کاربرد
سوپر جاذب آب بايد به صورت ماده خشک با خاک مخلوط شود و حداقل در لايه 5 سانتي متري خاک قرار بگيرد زيرا اشعه ماوراء بنفش باعث شکسته شدن سريع اين مواد مي شود . نحوه استفاده از سوپر جاذب آب در موارد مختلف به شرح زير است:
• درختان و بوته ها: حدود 100-50 گرم سوپر جاذب خشک به ازاي هر درخت توصيه مي شود. به اين طريق که 25-20 سانتيمتر از سطح خاک را با سوپر جاذب مخلوط کرده و استفاده مي کنيم. ميزان مصرف سوپر جاذب آب بستگي به بافت خاک و اندازه درخت دارد.
سوپرآب را با خاك اطراف ريشه مخلوط كنيد، سپس چاله را با خاك پر و آبياري كنيد.
انتقال نهال: ابتدا نهال را در ظرفي حاوي ژل (کلوفوني که آب جذب کرده به تناسب 1 کيلوگرم در 220 ليتر آب) فروبرده به صورتيکه اين مواد از ريشه جدا نشود نهال را جا به جا مي کنيم. روش کاشت به شرح زير مي باشد: ابتدا محل چاله ها را مشخص کرده و با توجه به حجم ريشه نهال اقدام به حفر چاله اي مي کنيم که تقريباً سه برابر حجم ريشه باشد سپس مقداري کلوفوني را با خاک مخلوط کرده ودر اطراف ريشه که در وسط چاله قرار دارد مي ريزيم و وقتي از محکم شدن نهال و چسبيدن ريشه آن به خاک چاله مطمئن شديم آنگاه آبياري مي کنيم . اين چاله ها بايد حداقل 10 سانتي متر پايين تر از سطح زمين باشند تا بتوانند آبهاي سطحي را جذب کند . ريشه نهال را در بشکه حاوي سوپرآب متورم فرو برده و بيرون آوريد.
• درختان ميوه و جنگلکاريهاي شهري: 100-80 گرم براي هر درخت توصيه مي شود .روش کار به اين صورت است که در قسمت سايه انداز درخت که توسعه ريشه بيشتر است 5-3 حفره 50-40 سانتي متري ايجاد مي کنيم (اندازه و تعداد حفره ها بستگي به اندازه درخت دارد) در اين روش که روش کپه اي (درون گودال) است مقداري کلوفوني را در کف چاله ها به صورت خشک مي ريزيم و سپس روي آن را با خاک معمولي پر مي کنيم البته چاله ها بايد حداقل 10 سانتي متر از سطح زمين پايين تر باشند.علاوه بر اين روش سوپرجاذ بها مي توانند به صورت نواري و اختلاط کامل با خاک به کار روند.
• زمينهاي چمن: به مقدار 25-20 گرم سوپر جاذب در هر متر مربع و در عمق 5/2- 2 سانتي متري خاک قرار مي دهيم. روش کار به اين صورت است که ابتدا بستر خاک را آماده مي کنيم و بعد مقدار توصيه شده را به صورت دستپاش يا بذر پاش در سطح خاک پخش کرده و سپس با برگرداندن خاک سوپر جاذب را در لايه 5/2- 2 سانتي متري قرار مي دهيم و به اندازه 10 سانتي متر خاک معمولي روي آن مي ريزيم و غلتک مي زنيم و بعد عمليات بذر پاشي را انجام مي دهيم. دراين روش مقدار آبياري کمتر از روشهاي معمول و همچنين دوره آبياري طولاني تر مي شود. سوپرآب يا چمن آب را در عمق 10 سانتيمتري بستر كاشت چمن با دست يا كودپاش پخش كنيد سپس روي آن را با خاك بپوشانيد. پس از غلتك زدن بقيه مراحل كاشت را طبق معمول انجام دهيد.
• کشتهاي زراعي: بسته به خصوصيات مزرعه از جمله بافت خاک، شرايط اقليمي و... حد ود 25-40 کيلوگرم سوپر جاذب در هر هکتار (10000متر مربع) خاک استفاده مي شود وبه دو صورت نواري، دست پاش يا کود پاش اعمال مي شود. سوپرجاذب ته شيار ريخته و روي آن را با خاک پوشانده و آبياري مي شود . روش دستپاش يا کود پاش: کلوفوني در سطح مزرعه پخش مي شود و با ابزار مناسب آنها را زيرخاک مي برند.
سوپرآب را به صورت نواري در ته شيارها ريخته و روي آن را با خاك بپوشانيد، سپس آبياري كنيد.
خزانه شالي: حدود 120- 40 گرم کلوفوني در هر متر مربع ودر عمق 15-10سانتي متري استفاده مي شود
پرورش سمارق: سوپر جاذب آب به مقدار دو کيلوگرم در هرمتر مکعب با بستر کاشت مخلوط شده و تا حالت اشباع آبياري مي شود.
گلدان: سوپرجاذب کلوفوني را با خاک مخلوط مي کنيم و به صورت لايه اي در قسمت پايين گلدان مي ريزيم تا ازهدر رفتن آب جلوگيري کنيم يا سوراخهايي تا دو سوم عمق گلدان ايجاد کرده و مقداري پليمر خشک را درون آن ريخته و آن را مي فشاريم و سپس سوراخها را با خاک معمولي مي پوشانيم تقريباً به ازاي هر کيلو گرم خاک گلدان دو گرم سوپر جاذب مصرف مي کنيم. در هر يک از شرايط فوق لازم است تا 3-2 نوبت آبياري معمولي انجام شود و سپس فاصله آبياري را افزايش دهيم .
کاربرد کلوفوني بسته به نوع نبات، بافت خاک، شرايط اقليمي و کيفيت آب، موجب کاهش آب مصرفي به ميزان 70-50% مي شود که اين مقدار براي نباتات گلداني 75-50%، زمينهاي چمن 40-15%، نباتات زراعتي در شرايط مزرعه اي 40-20% است.
جدول مصرف سوپرجاذب
گياه/ استفاده محصول مورد استفاده مقدار مصرف
کاشت نبات (نهال) A2 50-30 گرم
نبات کاشته شده (درخت) A2 100-50 گرم
انتقال نهال A3 1 کيلوگرم در 220 ليتر آب
گلدان A3 2 گرم براي هر كيلوگرم خاك
زراعت A2 50-30 كيلوگرم در هكتار
چمن A2 50-25 گرم در مترمربع
A5 300 گرم در مترمربع
سمارق A3 2 كيلوگرم در مترمكعب
A2 1/5 كيلوگرم در مترمكعب
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر