۱۳۹۰ تیر ۱۵, چهارشنبه

نقش نباتات در تصفیه اتمسفیر هوا (1)

مقدمه

نقش در لغت به معنای قالب صورت می باشد و در اصطلاح کاری که یک چیز می تواند یا انتظار می رود در یک پروسه انجام دهد را نقش می گویند.

نباتات جمع نبات لغتی عربی است که معادل آن نبات می باشد و در لاتین plant یاد می شود در فرهنگ نبات شناسی چنین تعریف شده است " موجود زنده ایی که دارای بیشتر خصوصیات زیر یا تمام آنها باشد، توانایی سنتز کاربن دای اکساید توسط عمل فتو سنتز، داشتن دیوارحجروی سلولزی، دوران زندگی تناوب نسلها، و عدم توانایی حرکت"

از نقش نباتات می توان چنین برداشت کرد که منظور کاری است که نبات ها می توانند یا انتظار می رود در جریان یک پروسه انجام دهند است

لغت اتمسفیر ترکیبی است که از دو لغت یونانی atoms (بخار) و sphere کره مشتق شده است به غشاء نازک هوای اطلاق می شود که کره زمین را در برگرفته است در لغت نامه دهخدا بنام اتمسفیر هوا میان آسمان و زمین طبقه سیال گازی که دارای بخارها ی مختلف است و کره زمین را احاطه کرده است و به اصطلاح عامیانه هوا یاد می گردد. و منظور مجموعه از گازها، بخارآب، و ذرات گرد غباراست که اطراف کره زمین را احاطه کرده است.

تصفیه نیز لغتی عربی می باشد بمعنی صاف کردن، روشن کردن، پاک نمودن، آلایش می باشد. و در اصطلاح پاک کردن یک چیز از آلودگی را گویند .

لغت آلودگی به معنی ناخالص ناپاکی ،کثیفی ومضرمی باشد دراصطلاح هرگونه تغییر در ویژه گی های هوا، خاک، آب ومواد غذائی که اثر نامطلوب بر سلامتی محیط زیست بشر نباتات وحیوانات داشته باشد آلودگی نامیده ماتمسفیر شودهرماده که وارد هوا شود خواص فزیکی ،کیمیاوی وزیستی آنرا تغیر دهد و سبب یک اثر زیان بخش شود آلودگیی هوا گفته می شود.

"تصفیه اتمسفیر هوا " یعنی پاک کردن هوا از مواد اضافی که به محیط زیست و موجودات زنده ضرر و آسیب برساند.

و "نقش نباتات در تصفیه اتمسفیر هوا " را چنین می توان معنی کرد " کاری که نبات ها با الفعل و بالقوه می توانند درپاک کردن هوای کره زمین از مواد اضافی که به محیط زیست و موجودات زنده آسیب و ضرر می رسانند، انجام دهند" ]8[

برای رسیدن به این هدف نخست در شناخت اتمسفیر هوا و ترکیب آن گام برداشته و سپس در شناخت آلوده کننده های هوا و عوامل آلودگی معلومات داده و بعد به این سوال پاسخ می دهیم که "هوای آلوده را چگونه می توان تصفیه نمود " و پس از ذکر راههای تصفیه هوا توجه خود را در نقشی که نباتات می توانند در تصفیه اتمسفیر هوا داشته باشند معطوف می داریم وبه مکانیزیمی که نباتات در تصفیه اتمسفیر هوا دارند می پردازیم.

چوکات تحقیق با سوالات زیرشکل می گیرد

1. اتمسفیر هوا چیست؟

2. اتمسفیر هوا چه آلودگی هایی دارد که باید تصفیه شود؟

3. هوا را چگونه از چه طریقی می توان تصفیه کرد؟

4. نباتات در تصفیه هوا چه کارهایی را می توانند انجام دهند؟

5. مکانیزم تصفیه هوا در نباتات به چه صورت عمل می کند ؟

اتمسفیر هوا :

اهمیت اتمسفیر هوا: حیاتی ترین مادهء که همواره با آن سرکار داریم، هوا است، هرکس در طول روز سه وعده غدا می خورد وچند بار هم آب می نوشد ولی به طور دایم به هوا نیاز دارد. تحمل یک روز گرسنگی برای همه آسان است ولی هیچ کس نمی تواند بیش از چند دقیقه بدون هوا زنده بماند. ]2[

تعریف اتمسفیر هوا

اتمسفیر هوا در واقع مجموعه از گازها، بخارآب، ذرات گرد و غبار است. باید بگوییم که ترکیبت هوای فعلی در قشرهای مختلف آن متقاوت است منظور ما از هوا قسمتی از هواست که روزانه با آن سرکار داریم. ترکیب هوا معمولی را می توان به دو دسته گاز ها بخارها وگرد و غبار تقسیم بندی کرد. [2]

گازهای اتموسفیر

مهم ترین گازموجود درهوا ازنظر انسان اکسیجن است که اگر فیصدی آن از حدی کمتر شود مرگ فوری به دنبال دارد بخار آب نقش مهمی درمطبوع کردن هوا دارد اما مقدارش متغییر است البته باید توجه داشت که ترکیب هوا در قسمت های مختلف زمین بویژه درمناطق صنعتی متغییراست دراین مناطق وجود بعضی گازها بویژه کاربن مونواکساید نقش بسیار مهمی دارد در غلظت ها خیلی کم نیز سمی است و ممکن است باعث مرگ افراد شود %99.99 حجم هوا از گازهای نایتروجن، اکسیجن، آرگون، و کاربن دای اکساید تشکیل شده است به همین دلیل به این گازها، گاز اصلی میگویند. به این ترتیب تنها 0.01% حجم اتمسفیر را عناصری از قبیل نئون، هایدروجن، آمونیا، ازن وآیودین و رادون هلیوم، کریپتون، گزنون تشکیل می دهد. ذرات جامد از قبیل غبار، دوده، انواع نمک های، گازهای صنعتی، و مایکروارگانیزم های که در آلودگی هوا نقشی مهم دارند، جزو ترکیب های فرعی هوابه شما می آیند. فیصدی حجمی گازهای اصلی اتمسفیر خشک به تفکیک ازاین قرار است نایتروجن 78.08% اکسیجن20.95% آرگون 0.03% کاربن 0.93%.(2)

گازهای اتموسفیر: اکسیجن در اتمسفیر ثبات بیشتری دارد درتابستان و زمستان اختلافات حجم آن ختی به 0.1% هم نمی رسد، فتوسنتز نباتات اکسیجن تولید و تنفس و سوخت آنرا مصرف می کند اگر این گاز %20 فیصد کاهش یابد انسان سریعا عکس العمل نشان می دهد.

کاربن دای اکساید اتمسفیر با توجه به افزایش پروسه های سوخت افزایش داشته مقدار این گاز درمناطق صنعتی حتی دوبرابرشده بررسی ها انجام شده حاکی از رشد %12 فیصدی این گاز در 50 سال اخیر بوده است علت توجه به کاربن دای اکساید زهری بودن و اثر گلخانه ای آن می باشد.

ممکن است که فکر کنید که نایتروجن با این حجم زیاد هیج نقشی ندارد بلکه برعکس اگر نایتروجن در هوا نبود آتش داغ تر بود و مواد سوختی سریعتر می سوخت درنتیجه موجودات زنده ارگانیزم شان بهم می ریخت، نقش نایتروجن درهرمیتابولیزیمی ایجاد توازن در مصرف اکسیجن است.

لایه های هوا :

ضخامت موثر هوارا بر اساس عوامل مختلف مثل ترکیب کیماوی، حرارت، ویژگی های الکترومقناطیسی هوا تقسیم بندی می کنند.

تقسیم بندی لایه های هوا:

تقسیم بندی لایه های هوا بر اساس ترکیب کیمیاوی:

هموسفر:ضخامت آن 80 تا 100(به طور متوسط 90) کیلومتر می باشد و عناصر هایدروجن، اکسیجن، کاربن دای اکساید، آرگون و نایتروجن گازهای تشکیل دهنده آن می باشد به علت تداخل و تلاطم شدید اتمسفیر نایتروجن و اکسیجن پیوسته ثابت باقی مانده اند ازین رو هموسفرنامیده شده است که معرف هوای همگون این لایه می باشد.

هتروسفر:از ارتفاع 90 کیلومتر به بعد ترکیب هوا تغییر می کند و گازهای به لایه ها مختلفی تفکیک می شوند و گازهای سنگین را پایین و گازهای سبک بالا قرارمی گیرند. [2]

تقسیم بندی لایه های هوا بر اساس حرارت:

هوا بر اساس حرارت به چهار لایه تروپوسفر، استراتوسفر، مزوسفر و ترموسفرتقسیم می شود این چهار لایه به سه سطح موسوم به تروپوز، استراتوپوز، موزوپوزازهم جدا شده اند.

تروپوسفر: این لایه هوا از سطح زمین تا ارتفاع 18 تا 8 کیلومتر ادامه دارد و سنگین ترین قشر هوا است هوا در این قشر با افزایش ارتفاع حرارت کاهش می یابد ابر ها معمولا دراین لایه متمرکز اند این لایه به سطح تروپوز محدودمی شود. تمام موجودات زنده دراین لایه زندگی می کنند. دراین لایه مقدار کاربن دای اکساید و بخارآب بیشتر از لایه های دیگر است. کاربن دای اکساید وبخارآب موجود در این لایه اشعه مادون سرخ که از خورشید به زمین می تابد وبه فضا منعکس می شود درخود نگه می دارد و به مرور آنرا به مصرف یا به فضا بر می گرداند.

استراتوسفر:این لایه روی تروپوسفر قرار می گیرد تا ارتفاع 52 کیلومتری گسترش دارد و به سطح استراتوپوز محدود است در وسط این لایه قشر بنام ازونوسفر وجود دارد که حاوی گاز ازون است. از آنجا قشرهای این قسمت بالای استراتوسفر گرمتر و بنابراین سبکترند. لذا قشرهای این قسمت از هوا پایدار دارترند طبقه بندی خوبی دارند به همین جهت استراتوسفر نامگذاری شده اند.

مزوسفر: این لایه از ارتفاع 52 تا 80 کیلومتری گسترش دارد وچون در آن پروسه تولید حرارت انجام نمی گیرد. حرارتی آن با افزایش ارتفاع کاهش می یابد در قسمت های بالایی این لایه یعنی در سطح مزوسفر به °C90 می رسد.

ترموسفر: این لایه قسمت فوقانی هوارا تشکیل می دهد و به علت جذب شعاع ها ی آفتاب با طول موج کوتاه حرارتی آن ب افزایش ارتفاع افزایش می یابد در قشر ها بالایی به 1000سانترگراد می رسد.

لایه اوزن: درارتفاعی بین 20 کیلومتر ی (یعنی استراتوسفر) وجود دارد که نه در دسترس نه قابل مشاهده است با این حال زندگی کامل به وجود ان بستگی دارد لایه ازون مانند سپری بین دوماده اشعه خطرناک خورشید قرار گرفته است. شعاع ماورا بنفش برای سلامت انسان و حیوانات و نباتا ت مضراست.

تقسیم بندی اتمسفیر هوا بر اساس ویژگی های مقناطیسی:

یونسفر: بخشی از هوا را که درارتفاع 80 تا 400 کیلومتری قرار داشته حاوی زرات باردارالکتریکی بنام یونسفرمیباشد.

ماگنتوسفر: زمین همانند یک آهن ربای قوی در اطراف خود ایجاد می کند شعاع این میدان محدود به اتمسفیر هوا نیست تا فواصل خیلی دورتر نیر گسترش دارد ماگنتوسفر زمین را در برابر ذرات باردار خطرناک که از سایر نقاط فضا که سمت زمین می آیند محافظت می کند.

کدام لایه اتمسفیر قرار داریم:

از لحاظ ترکیب کیماوی اتمسفیر ما درلایه هوموسفر که تا 90 کیلومتری ارتفاع دارد خصوصیات ترکیب کیمیاوی این لایه برا ی حیات موجودات زنده مهم می باشد و ازلحاظ تغییرات حرارت اتمسفیر هوا در لایه تروپوسفر می باشد این لایه از سطح زمین 8 تا 18 کیلومتر ی ادامه دارد. وسنگین ترین قشر هوا است ابرها معمولا در این لایه متمرکز اند ادامه دارد. در این لایه با افزایش ارتفاع حرارت کاهش می باید. انرژی حرارتی آن زمین است. از لحاظ مقنا طیسی در لایه یونسفر هستیم که در ارتباطات رادیویی اهیمت دارد. در هموسفر مهمترین گاز برای موجودات زنده اکسیجن می باشد.

هیچ نظری موجود نیست: