۱۳۹۰ تیر ۱۵, چهارشنبه

خاک مصنوعی 5

پرسش و پاسخ هاي خاک ژله اي

1. جنس خاک ژله اي چيست؟ يک نوع پليمر مي باشد که رطوبت را به سرعت جذب کرده و به تدريج آزاد مي کند و در اختيار نبات قرار مي دهد .

2. آيا خاک ژله اي سمي است؟ خير خاک ژله اي سمي نيست ولي خوردن آن توصيه نمي شود.

3. آيا رنگ خاک ژله اي ثابت است؟ بله - رنگ آن کاملا ثابت مي باشد حتي در مقابل نور خورشيد

4. ماندگاري خاک ژله اي چقدر است؟ خاک ژله اي تا 7 سال ماندگاري دارد .

5. آيا مي توان بر روي خاک ژله اي بذر را نيز سبز نمود؟ مي توان بذر ها را بر روي خاک ژله اي قرار داد مانند سبزه شب عيد و هم اينکه نباتي را که ريشه دار هست پس از خارج کردن از خاک خوب شست و سپس در خاک ژله اي قرار داد .

6. چقدر طول مي کشد تا حجم خاک ژله اي افزايش پيدا کند؟ خاک هاي ژله اي پودري به محض ريخته شدن در آب شروع به حجيم شدن مي کند و پس از گذشت چند ساعت به حداکثر حجم خود مي رسد ولي ژل هاي مکعبي بايستي 8 تا 10 ساعت در آب قرار گيرد تا به حداکثر حجم خود برسد .

7. اگر آب خاک ژله اي در حين آماده کردن ما زياد شده باشد چه بايد کرد؟ کافي است آن را در آبکش ريخته تا آب اضافي خارج گردد .

8. خاک ژله اي چقدر افزايش حجم دارد؟ بين 40 تا 100 برابر افزايش حجم خواهد داشت .

9. هر بسته خاک ژله اي چقدر ژل توليد خواهد کرد؟ به اندازه يک گلدان ژل توليد خواهد کرد

10. وزن هر بسته خاک ژله اي چقدر است؟ در حدود 10 گرم

11. يک گلدان خاک ژله اي را هر چند وقت يکبار بايستي آبياري کرد؟ بسته به نوع نبات که چقدر آب نياز داشته باشد و همچنين عوامل محيطي مثل دماي هوا که هر چه بيشتر باشد به دليل تبخير زيادتر بايستي به گلدان آب بيشتري اضافه نمود بين 10 تا 30 روز يکبار کافي است به گلدان خود آب اضافه نماييد تا نبات شما هميشه شاداب باشد .

12. تفاوت خاک ژله اي پودري و مکعبي در چيست؟ تفاوتي ندارند و موارد استفاده آنها با هم فرقي ندارد و فقط بر حسب سليقه افراد از آنها استفاده مي کنند.

13. آيا براي باغچه هم مي توان از آن استفاده نمود؟ مي توان براي باغچه هم استفاده کرد ولي از آنجا که گران قيمت هست مي توان از نوع ديگر ويژه کشاورزي و باغباني استفاده نمود.


معايب سوپر جاذب آب

هايدروژل سوپر جاذب آب علاوه بر اينکه آب و مواد غذايي مورد نياز نبات را جذب و در خود براي مدت طولاني نگه مي دارد و مورد استفاده نبات قرار مي گيرد. همين طور مواد مضر و خطرناک براي نبات هم اگر به صورت محلول در آب به سوپر آب برسد جذب گرديده و مواد مضر نبات را هم نگه داري مي کند و در نتيجه به نبات آسيب مي رساند.

لذا نبايد به سوپر جاذب آب مواد محلول مضره نبات برسد.


نتيجه گيري

بکارگيري شيوه هاي نوين آبياري کاربرد هيدروژلهاي سوپر جاذب، جديدترين شيوه آبياري براي مناطق خشک است که به کمک آن مي توان تا 50 درصد مصرف آب آبياري را کاهش داد و ضمنا از شويش کودهاي محلول در آب و آلودگي آبهاي زيرزميني جلوگيري کرد.

سوپر جاذب در خاک، آب را همراه با کودهاي محلول در آن، جذب کرده و بنا بر تقاضاي ريشه در اختيار آن قرار مي دهد. لذا اين روش به تنهايي و يا در کنار ساير روش هاي نوين آبياري، اگر بر اساس اطلاعات پژوهشي و به درستي پياده شود فجايع خشکسالي و زيست محيطي از يک سو، و از وابستگي شديد غذايي و رهايي از بحران اشتغال از سوي ديگر، برهاند و انقلابي در کشاورزي و اقتصاد افغانستان ايجاد کند.

سفارشات

مطالب ارائه شده قدم کوچکي بود براي رسيدن به يک هدف بزرگ که مطمئناً خالي از عيب نيست. اميدوارم حداقل کاري که توانسته ام اين باشد که انگيزه اي ايجاد کرده باشم تا ساير دانشجويان قدمهاي بزرگتري در اين راه بردارند.

تاکنون در افغانستان از اين تکنالوژي آبياري استفاده نشده و شايد هم در راستاي شناخت آن هيچ کاري صورت نگرفته باشد. لذا بايد ابتدا در مورد هايدروژل هاي سوپر جاذب آب مطالعه و تحقيق صورت بگيرد و بعد مطالعه به صورت عملي بايد در فارم هاي زراعتي ما صورت بگيرد تا از اين تکنالوژي جديد مطابق با نياز هاي افغانستان استفاده صورت گيرد.

و من الله توفيق


منابع:

پژوهشگاه پليمر و پتروشيمي ايران www.ippi.ac.ir

پايگاه وزارت کشاورزي ايالات متحده آمريکا www.usda.org

کمپني Horticultural Alliance در ايالات متحده آمريکا www.hortsorb.com

کمپني Terawet در ايالات متحده آمريکا www.terawet.com

کمپني هالندي سايت WWW. FLOWERGEL.COM

بررسي اثر ماده اصلاحي سوپر جاذب آب بر مصرف آب و رشد گياه، گروه خاکشناسي دانشکده کشاورزي شهرکرد، دکتر کريمي، احمد.

سايت فابريکه استوک هاوزن سازنده هايدروژل سوپر جاذب آب .com WWW.stockosorb

.www.rahabresin.com سايت کمپني رهاب رزرين سازنده هايدروژل ها کشاورزي در ايران

کيخايي، ف. 1380. بررسي اثر پليمر جاذب رطوبت PR3005A بر ميزان آب مصرفي و برخي خصوصيات كمي و كيفي گياه كتان روغني. پايان نامه كارشناسي ارشد. دانشكده كشاورزي. دانشگاه تربيت مدرس.

گنجي خرم دل، ن. 1378. تاثير پليمر جاذب رطوبت PR3005A بر روي برخي خصوصيات فيزيكي خاك. پايان نامه كارشناسي ارشد. دانشكده كشاورزي. دانشگاه تربيت مدرس.

نادري، ف. 1375. بررسي رفتار تورمي هيدروژلها در محيط متخلخل. پايان نامه كارشناسي ارشد شيمي دانشكده فني و مهندسي. دانشگاه تربيت مدرس.

Anonymous. 1994. Soil conditioners (Aquasorb and Flobond). SNF Floerger.

.WWW.tramfloc.com

خاک مصنوعی 4

نباتات مناسب براي خاک ژله ايي

در خاک ژله اي اکثر نباتات را مي توان کشت نمود . که در زير نمونه هايي را که بيشتر استفاده مي شوند و آزمايش خود را پس داده اند برايتان نام مي برم : گندمي ، سانسوريا ، نخل مرداب ، ديفن باخيا ، سين گينيوم ، آکلونما ، ليليوم ، شاهپسند ، پاپيتال ، پتوس ، انواع پيچ ، يوکا و ...

خاک ژله اي محصولي است که همراه با نباتاتي که به حداقل امکانات نگهداري مانند آب، نور و سايره احتياج دارند محيطي زيبا در ايجاد مي کند. اطلاعاتي که در اين صفحه ارائه مي گردد براي کساني که در محيط آپارتمان زندگي و يا کار مي کنند راه حلهاي مناسبي ارائه مي کند که بتوانند گوشه اي از طبيعت را به زندگي خود داخل کنند. در اين قسمت اطلاعات قابل استفاده اي در مورد نباتات و گلهايي که در شرايط منزل با خاک ژله اي خوب رشد و نمو مي کنند آشنا مي شويم.

آگلونما (Chinese Evergreen)

آگلونما (نحشيد، نخ درخشان، سبر چيني) نباتي زينتي با برگهاي مستطيلي نيزه اي شکل به رنگ سبز که در بعضي از انواع آن همراه با رگه ها و لکه هاي سبز تيره مشاهده مي شود، اين نبات در بعضي از گونه هاي خود داراي گليست سفيد رنگ که در فصل تابستان نمايان مي شود و همچنين ميوه اين گونه از نبات آگلونما به رنگ قرمز مي باشد.

آگلونما نباتيست زينتي با برگهاي مستطيلي نيزه اي شکل به رنگ سبز که در بعضي از انواع آن همراه با رگه ها و لکه هاي سبز تيره مشاهده مي شود، اين نبات در بعضي از گونه هاي خود داراي گليست سفيد رنگ که در فصل تابستان نمايان مي شود و همچنين ميوه اين گونه از نبات آگلونما به رنگ قرمز مي باشد.

نحوه نگهداري: اين نبات احتياج به خاکي دارد با زهکشي کامل و سبک و مرطوب که اين خواص را فلاو ژل داراست. اين نبات نيازي به دماي بالا ندارد و حداقل دما در زمستان کمتر از 15 درجه سانتيگراد نبايد باشد، همچنين اين نبات به نور زيادي احتياج ندارد.

به منظور رشد مطلوب در دوران رشد، اين نبات احتياج دارد تا از نظر مواد غذايي به طور کامل تامين باشد که اين خواص را در خاک ژله اي مي توان يافت.

بهترين روش جهت ازدياد اين نبات بهره گيري از قلمه مي باشد. به اين روش که قلمه اي از اين نبات را که داراي برگ يا جوانه مي باشد را در نظر مي گيريم و آن را در خاکي سبک مانند شن يا خاک ژله اي به صورت عمودي قرار مي دهيم. بهترين فصل براي قلمه گيري فصل تابستان است.

پتوس (Devil's lvy)

پتوس ابلغ (پوتوس، لوکژ، عشقه، اژ، مار) و يا پيچک شيطان نباتيست با برگهاي بيضي شکل به رنگ سبز که در بعضي از انواع آن همراه با رگه ها و لکه هاي سفيد و زرد رنگ با برگهاي ظريف و کوچک که با طراوت و براق چشم نوازي مي نمايد، که بر اثر تغذيه مناسب از طريق ريشه هاي هوايي و برگ، برگهاي جوان به برگهاي پهن و بزرگي تبديل مي شوند که زيبايي خاصي را به منازل مي بخشد.

نحوه نگهداري: اين نبات احتياج به خاکي دارد با زهکشي کامل و سبک و مرطوب که اين خواص را فلاور ژل داراست. نيازمند دماي بالا مي باشد و حداقل دما در زمستان کمتر از 15 درجه سانتيگرد نبايد باشد و اين نبات به نور نسبتاً زيادي احتياج دارد.

به منظور رشد مطلوب در دوران رشد اين نبات احتياج دارد تا از نظر مواد غذايي به طور کامل تأمين باشد که اين خواص را خاک ژله اي داراست.

بهترين روش جهت ازدياد اين نبات بهره گيري از قلمه سرشاخه هاي جواني است که داراي دو تا سه برگ داشته و طول آن حدود 5 سانتيمتر باشد که آن را در خاکي سبک همانند فلاور ژل قرار گيرد.

ديفن باخيا (Dieffenbachia amoena)

ديفن باخيا (سمبرگ، Dumb Cane) نباتي است با برگ هاي سبز که لکه هاي کرمي رنگ و سفيد رنگ بر روي آن نمايان است. اغلب ارتفاع اين نبات تا 120 سانتيمتر مي رسد طول و عرض برگ ها به ترتيب تا 60 و 20 سانتيمتر مي رسد. مي توان زادگاه اين نبات را نواحي قاره آمريکا يعني برزيل و کلمبيا دانست نسبت به آبياري بيش از اندازه و عدم تهويه اتاق بسيار حساس است. بهتر است براي آماده کردن فضاي مناسب از فلاور ژل استفاده شود.

نحوه نگهداري: بهترين خاک براي اين نبات مخلوطي از لوم و کمپوست (باقي مانده مواد صنعتي و مواد نباتي) و خاک بقرگ و همچنيني فلاور ژل نيز مي تواند بهترين جايگزين باشد. مطلوبترين دما بين 13 الي 18 مي باشد که در صورتي که دما به بالاي 24 درجه برسد پيشنهاد مي کنيم که روي برگها غبار پاشي گردد، همچنين اگر دما به زير 10 درجه نزول کند نبات تا مدت کمي دوام مي آورد و سپس رنگ برگها به زردي مي گرايد. در ضمن بهترين نور، نور غير مستقيم مي باشد.

به جهت رشد مطلوبتر بهتر است تا حداقل ماهي 1 بار از کود جهت اين نبات استفاده شود البته جهت سهولت در کار ميتوان از فلاورژل بهره گرفت چون اين خاک کاملا غني شده مي باشد و تا مدتها به کود دهي نياز ندارد.

مناسبترين روش جهت ازدياد اين نبات استفاده از قلمه هايي که حداقل داراي يک جوانه است و طول آن حدود 5 سانتيمتر باشد. جوانه ها را 1 تا 2 روز خشک کرده و آن را به طور عمودي در شن يا خاکي سبک همانند فلاورژل قرار دهيد.

پرسش و پاسخ در مورد سوپر جاذب (کلوفوني)

· آيا کلوفوني مي تواند جايگزين کودهاي شيميايي شود؟ خير، کلوفوني نمي تواند جايگزين کودهاي شيميايي و آبياري شود اين مواد تنها قابليت نگهداري آب و عناصر غذايي مورد نياز نبات را در خاک افزايش مي دهند.

· نحوه استفاده از کلوفوني در شهرهاي کم باران به چه صورت مي باشد؟ در مناطقي که داراي بارندگي سبک هستند، کلوفوني نبايد درعمق زياد استفاده شود.

· آيا مي توان در مناطق پرباران از کلوفوني استفاده کرد؟ در نواحي مرطوب مانند مناطق شمالي کشور فقط براي نباتات مستقر در شيبها از کلوفوني استفاده مي شود.

· آيا کاربرد بيش از حد توصيه شده از اين مواد براي نبات مضر است؟ بله، کاربرد بيش از حد کلوفوني باعث خروج ريشه ها و نبات از خاک مي شود.

· مناسبترين اقليم براي استفاده از کلوفوني کدام است؟ سوپر جاذبها در خاکهاي شني، اقليم گرم و خشک و نباتات آبدوست بيشترين کاربرد را دارد.

· چه مقدار از آب موجود در کلوفوني قابل جذب براي ريشه نبات است؟ 95 در صد آب موجود در کلوفوني قابل استفاده نبات است.

خاک مصنوعی 3

کاربردهاي ديگر سوپر جاذب ها
برف مصنوعي:
با افزودن آب بر مقدار معيني پودر خشك برف در ظرف مناسب، در عرض چند ثانيه، برف مصنوعي تشكيل مي‌شود و تمام ظرف را پر مي‌كند.
برف مصنوعي ( و همچنين انواع رنگي آن) براي مكانهاي آموزشي كودكان، جشن تولدها و مانند آن، بسيار جالب و شگفتي‌آفرين است
سوپر جاذب سوختي:
سوختهاي ژلي يا نيمه‌جامد با ارزش حرارتي بسيار بالا و بدون دود كه مقدار كمي از آن حجم زيادي آب را به جوش مي‌آورد. اين هيدروژلها براي ايجاد گرما و طبخ غذا توسط كوهنوردان، تيمهاي امداد و نجات، در ميله ها، گردشگاهها و اردوگاهها در مناطق سرد به راحتي قابل استفاده است.

سوپرجاذب هاي رنگه يا خاک ژله ايي FLOWER GEL
نوآوري عصر فضا در پرورش گل و نبات
خاک ژله اي چيست؟
فلاور ژل (خاک ژله ايي) شامل آب و مواد غذايي و عناصر ريز مولکولي نگهدارنده و جاذب آب ميباشد. در حقيقت مانند يک مخزن عمل ميکندبه اين صورت که آب و مواد غذايي مورد نياز نبات را در خود ذخيره ميکند و سپس به نبات منتقل ميکند. اين عمل ميتواند بارها انجام گيرد. جهت گونه هاي مختلف و متنوع نباتات آپارتماني ميتوان از آن استفاده نمود. نبات ميتواند حتي يک ماه بدون آبياري زنده و سالم بماند. علاوه بر اين داراي ترکيبهاي بارور کننده نبات مانند نايتروژن و فاسفورس و پتاشيم و ساير عناصر بوده و مواد غذايي که باعث رشد نبات ميشوند را تامين ميکند.

برتري هاي فلاورژل چيست؟
خاک ژله ايي ماده جديدي از مواد پوليمري است که در دو شکل مکعبي و پودري موجود ميباشد. هيچ گونه آلودگي محيط زيستي ايجاد نمي کند و 100% تجزيه پذير است. ضد مسموميت و بي بو و پاکيزه و بدون طعم و عاري از هرگونه حشره و فاسد شدن. در رنگهاي مختلف عرضه شده و ميتوان چندين رنگ را با هم ترکيب نمود. براي 5-4 سال ميتوان از آن استفاده نمود. از ايجاد پشه و باکتري که معمولا براي خاک معمولي اتفاق ميافتد جلوگيري ميکند. کاربرد بسيار آسان براي پرورش گل ونبات دارد و احتياجي به عمليات حرس و بارور سازي خاک وجود ندارد همچنين به آب کمتري احتياج ميباشد.

معرفي خاک هاي ژله اي
ژل ها ي مکعبي در7 الي 8 رنگ زرد ، سبز ، قرمز ، بنفش ، نارنجي و ... موجود مي باشد.
ژل هاي پودري در 7 الي 8 رنگ سفيد ، سبز ، قرمز ، نارنجي ، بنفش و ... موجود مي باشد.
اين خاک هاي ژله اي براي مدت 7 سال ماندگاري دارند. بايستي توجه داشت که خاک ژله اي پس از جذب آب بين 40 تا 80 برابر حجم اوليه اش افزايش حجم خواهد داشت و به دو صورت کلي مي باشد پودري و مکعبي (لاستيکي) که نوع پودري آن پس از ريخته شدن در آب شروع به افزايش حجم مي کند ولي براي رسيدن به حداکثر حجم خود نياز به چند ساعتي زمان دارد اما نوع مکعبي آن بايستي حداقل مدت 8 ساعتي را در آب باشد تا به حداکثر حجم خود دست يابد.
بر روي خاک هاي ژله اي مي توان بذر را نيز سبز کرد (درست مانند سبزه شب عيد) و البته مهمترين استفاده آن در تزئين گلدان هاي منزل و دفاتر کار هست که پس از حجيم شدن مي توانيد نبات ريشه دار شده را به خوبي شسته تا خاک و گل اطراف ريشه شسته شود و سپس نبات خود را به ظرف بلوري که حاوي خاک هاي ژله اي هست منتقل نماييد.

مزاياي استفاده از خاک ژله اي
خاک گلدان علاوه بر اينکه به آبياري مستمر نياز دارد ، سبب ورود موجودات موذي مانند انواع سوسک ها و پشه ها به فضاي منزل مي گردد و سبب آالودگي هايي به دليل استفاده از کودهاي حيواني و نباتي نيز مي گردد. علاوه بر آن هر ساله هنگام تعويض گلدان با مشکلات زيادي روبرو خواهيم بود. در حالي که استفاده از خاک ژله اي علاوه بر آنکه نياز نبات را به آبياري برطرف مي کند و با خيال راحت مي توانيد به مسافرت رفته و يا به کارهاي ديگر خود رسيدگي کنيد زيبايي وصف ناپذيري نيز به دکوراسيون منزل و محل کار شما خواهد بخشيد و در ضمن مشکل آلودگي و همچنين موجودات موذي را برطرف مي کند .
مزاياي خاک ژله ايي:
آب دهي هر 15 الي 25 روز يکبار (بستگي به نوع نبات) - رنگ بندي بسيار جذاب و زيبا (بهترين و زيباترين و ارزان ترين و شيک ترين دکوراسيون منزل، محل کار، هتل و يا هر جاي ديگر)
- بدون احتياج به مواد کيمياوي (از قبيل سمومات، دفع آفات نباتي و يا کود کيمياوي)
- کاملاً بهداشتي و غيرسمي، بدون بو و بدور از هرگونه پشه، مگس و يا کرم
- شما مي‌توانيد رشد ريشه را هر روز بينيد و از طبيعت نباتات لذت مي‌بريد.
همچنين حاوي كليه عناصر اصلي و ريز مغذي هاي مورد نياز جهت رشد و نمو گياه بوده و نياز به آبياري مداوم ندارد .
هر بسته 10 گرمي خاک ژله ايي ، بسته به نوع آبي كه با آن مخوط ميشود به 1 الي 5/1 ليتر ژل تبديل ميشود.



موارد استفاده از خاک ژله اي
تنوع رنگ و مادل و خصوصيات منحصر به فرد اين محصول در پرورش گل و نبات دليل اصلي استفاده از خاک ژله ايي در مکانهاي مختلف خصوصا براي منازل، مکانهاي عمومي، رستورانت ها، مغازه ها و مکانهاي تفريحي است.خاک ژله ايي براي دکوراسيون دفاتر و مراسم عروسي، دسته گلها، شمعداني ها و به عنوان هديه اي براي کسي که دوستش داريد بسيار مناسب است همچنين به عنوان جانشيني براي خاک در پرورش انواع گل و نبات بکار ميرود. استفاده از خاک ژله ايي اين امکان را به شما ميدهد که باغچه اي کوچک و پاکيزه در خانه خود داشته باشيد. اگر مقدار کمي عطر به گلدان حاوي خاک ژله ايي اضافه شود محيط اطراف خود را هم خوشبو مي سازد. همچنين ميتوان از آن به عنوان محلي زيبا براي استقرار شمع استفاده کرد و آن را در روي ميز کار خود قرار داد.
خاك آموزشي
با توجه به شفافيت و كريستالي بودن ، محيطي مناسب جهت تحقيق و مشاهده نحوه رشد ، حركت و تكثير ريشه در دل خاك ميباشد . امروزه اين خاك در مدارس ، دانشگاهها و مراكز تحقيق كشاورزي كاربرد دارد.
مزاياي خاک ژله اي نسبت به خاك گلدان (معمولي)
1- فاقد هرگونه آلودگي و آفت از قبيل باكتري ، كرم ، پشه و غيره موجود در خاك معمولي ميباشد.
2- نياز به آبياري مداوم ندارد
3- كاملاََ تجزيه پذير بوده و پس از پايان عمر آن در خاك تجزيه ميشود
- طول عمر اين ژل در صورت رعايت موارد گفته شده تا 5 سال ميباشد.
5- هيچگونه حساسيت و مسموميتي براي بدن انسان ايجاد نميكند.
روش آماده سازي خاک ژله اي
1- يك بسته از رويا خاك را درون يك ظرف شيشه اي ريخته و يك ليتر آب جوشيده سرد يا آب معدني بر روي آن بريزيد .
2- مخلوط را با قاشق بهم بزنيد تا توزيع رنگ در آن يكنواخت شود.
3- حالا مخلوط را جهت فزايش حجم رها نمائيد و در صورت اتمام آب مجدداََ به آن آب اضافه نمائيد.
4- پس افزايش حجم كامل دانه هاي ژل ( در نوع پودري 2 الي 3 ساعت و در نوع مكعبي 5 الي 6ساعت ) مخلوط را درون يك سبد يا آبكش ريز بريزيد.
5- اكنون بر روي ژلهاي درون آبكش ، يك پارچ آب بريزيد تا رنگهاي اضافه آن خارج شود و مجدداََ جهت خارج شدن آبهاي اضافي تا 3 ساعت آنرا رها كنيد.
6- سپس يك سوم ظرفي را كه جهت تهيه گلدان در نظر گرفته ايد با ژل پر نمائيد و سپس گياهي را كه در آب ريشه زده را به داخل گلدان منتقل نموده و بقيه ژلها را بر روي آن بريزيد.
نكته: در صورتيكه بخواهيد گياهي را از داخل خاك گلدان به خاک ژله اي منتقل نمائيد، لازم است ريشه گياه را كاملاً بشوئيد تا هيچگونه خاك و ريشه پوسيده اي در آن باقي نماند.
نحوه آبياري: با توجه به قطر دهانه گلدان شما و تنها پس از خشك و كوچك شدن ژل هايي كه در روي گلدان قرار گرفته اند (بطور معمول هر 10 روز يكبار) به همان مقدار كه سطح ژل پائين رفته به آرامي يا توسط اسپري بر روي سطح ژل آب بريزيد.
نكته مهم: بدلايل زير ممكن است پس از مدتي گلدان شما بوي نامطبوعي گرفته و خراب شود:
1- قرار دادن گلدان در معرض نور مستقيم آفتاب
2- آبياري بيش از حد لازم
3- وارد شده خاك ، ريشه پوسيده گياه به داخل گلدان
در اينگونه موارد گياه را به آرامي از ژل خارج كرده و درون يك ظرف آب بگذاريد ، سپس ژل را داخل ظرف بزرگتري ريخته و بر روي آن آب و چند قطره مايع سفيد كننده ( وايتكس ) اضافه نمائيد ، اكنون پس از شستشوي كامل آن را داخل صافي ريز ريخته تا آب اضافه آن خارج گردد. پس از 2 ساعت ژل شما دوباره براي استفاده آماده است.

خاک مصنوعی 2

مزاياي استفاده از سوپر جاذب آب
تاثيرات بر روي شاخصهاي خاک:
• کاهش فشردگي خاک
• تهويه بهينه خاک
• ممانعت از فرسايش خاک
• جلوگيري از شسته شدن و هدر رفتن مواد غذايي خاک
• کاهش تاثيرات منفي حاصل از نمک خاک
تاثيرات بر روي شاخصهاي نبات:
• جذب بهتر مواد غذايي از طريق ريشه
• انبوهي رشد ريشه (تقويت ريشه زايي)
• افزايش قوه ناميه (بالابردن درصد جوانه زني)
• افزايش تاثير کودها و آفت کشها به ميزان بسيار چشمگير
• کاهش تاثيرات منفي ناشي از تنش خشکي
تاثيرات اقتصادي:
• کاهش چشمگير مصرف آب و جلوگيري ازاتلاف آب در حدود 70-50 %
• افزايش کمي وکيفي محصول و در نتيجه درآمد بالاتر
• افزايش توليد ماده خشک در گياه بدون نياز به افزايش مصرف آب
- استفاده بهينه از آب (تا 50 درصد صرفه‌جويي درمصرف آب كشاورزي)
- استفاده بهينه از كود و سموم شيميايي و پيشگيري از آلودگي آبهاي زيرزميني
- جلوگيري از تنش‌هاي ناشي از نوسانات رطوبتي
- امكان كشت در مناطق بياباني و كمك به بيابان‌زدايي و تثبيت شنهاي روان
- امكان كشت در سطوح شيب‌دار- پرورش و انتقال نهال با تلفات کم
- بسترهاي کشت سمارق ، هيدروپونيک . بسياري موارد ديگر

رفع مشکلات فضاي سبز
خشکي، استرس و گرما: از بزرگترين مشکلات در فضاي سبز نياز آبي نباتات و ايجاد استرس و شوک در اثر گرما و خشکي مي باشد که باعث شده گياه سرسبزي و شادابي خودشان را از دست بدهند و استفاده از سوپرجاذب ها باعث شده تا سرسبزي و شادابي نباتات حفظ گردد چرا که رطوبت کافي و هم مواد غذايي مناسبي را در اختيار گياه قرار مي دهد.
ناتواني در نگهداري مواد غذايي در منطقه ريشه : مشکلات تغذيه نباتات اين هست که بر اثر آبياري مواد غذايي شسته شده و به طبقات پايين رفته و از دسترس گياه خارج مي شود . استفاده از سوپرجاذب ها باعث شده تا با جذب مواد غذايي و آزاد کردن آنها به تدريج نقش موثري در کاهش عناصر غذايي در منطقه موثر ريشه داشته باشد.
زهکشي زياد و عدم يکنواختي رطوبت: در خاکهاي شني مشکل اصلي زهکشي بالاي خاک و در نتيجه کاهش دوره آبياري است که سبب افزايش هزينه ها مي گردد و سوپرجاذب ها با جذب آب و دفع آن بسته به نياز ريشه باعث شده رطوبت به شکل يکنواختي در خاک پخش شده و از خشک شدن سريع آن جلوگيري مي کند .
کمبود نيتروژن: نايتروجن يکي از عناصراساسي براي رشد وحيات نبات است که متاسقانه زمين هاي افغانستان اکثراٌ دچار کمبود نايتروجن هستند و سوپر جاذب ه آب علاوه براينکه آب را ذخيره مي کند مي تواند مواد غذايي نبات راهم ذخيره کند نايتروجن هم يکي از همين مواد غذايي مي باشد .سوپر جاذب مي تواند مشکل کمبود نايتروجن را با ذخيره آن حل کند .
رشد فنجي: به دليل اينکه در فضاي سبز به خصوص چمن کاري رطوبت زياد است امکان به وجود آمدن فنجي ها نيز مي باشد در حالي که استفاده از سوپرجاذب ها به دليل نگهداري رطوبت اضافي اجازه نمي دهد فنجي ها و ديگر رستني هاي مزاحم با استفاده از اين رطوبت اضافي مشکلاتي را براي نبات اصلي به وجود آورند .
هزينه بالاي آبياري: فضاهاي سبز و بخصوص مناطق چمن کاري و گل ها به آبياري زيادي نياز دارند و گاهي لازم است تا چندين نوبت در روز آبياري صورت گيرد و اين در حالي است که استفاده از سوپرجاذب ها سبب کاهش دوره آبياري شده که تا حدود زيادي در هزينه کارگري صرفه جويي خواهد کرد .


فشرده شدن خاک
فعاليت نامطلوب باکتري ها و کاهش رشد ريشه: موجودات بسياري در خاک وجود دارند که براي رشد ريشه و در نتيجه رشد بهتر نبات مفيد هستند ، اين موجودات ذره بيني و همچنين خود ريشه براي رشد و گسترش به اکسيژن کافي نياز دارند و استفاده از سوپرجاذب ها با توجه به انبساط و انقباضي که در اثر جذب و دفع مکرر آب دارد سبب ايجاد فضاهاي مناسبي و زهکشي مطلوب و در نتيجه افزايش ميزان هوادهي خاک شده و به اين وسيله در رشد باکتري هاي مفيد ريشه نبات موثر است و از فشرده شدن خاک جلوگيري به عمل مي آيد.

رفع مشکلات باغباني
مديريت آبياري
کشت در سطح شيب دار
تلفات هنگام انتقال: يکي از مشکلات عمده در هنگام انتقال نهال ها و شالي ها از خزانه به زمين اصلي وجود تلفات زياد مي باشد که استفاده از سوپرجاذب ها به طور معنا داري اين تلفات را کاهش داده و با استفاده از سوپرجاذب ها تلفات تقريبا صفر مي باشد.
عدم آبياري يکنواخت در منطقه ريشه: از مشکلاتي که هميشه وجود دارد اين است که يک منطقه آب بسيار و منطقه ديگر هيچ آبي دريافت نمي کند! استفاده از سوپر جاذب ها در اطراف ريشه سبب شده تا هميشه يک رطوبت مناسب در اطراف ريشه وجود داشته باشد.
کاهش سطح نايتروژن: نايتروژن يک عنصر به شدت محلول بوده و با آبياري شسته شده و از دسترس نبات خارج مي گردد ، در حالي که استفاده از سوپرجاذي ها سبب جذب اين عنصر شده و آن را به تدريج در اختيار ريشه نبات قرار مي دهد.
جذب کم رطوبت توسط خاک : برخي مواقع خاکها به دليل ايجاد فشردگي آب کمي را جذب کرده و خاک را نفوذ ناپذيرتر مي سازد که سبب کاهش يا توقف رشد نبات و ايجاد زيان مي گردند در حالي که استفاده از سوپرجاذب ها با افزايش زهکشي خاک سبب شده تا رطوبت در خاک به راحتي نفوذ کند.
توقف رشد نبات پس از انتقال: به طور معمول پس از انتقال نهال و يا شالي ها از خزانه به زمين اصلي بر اثر استرس و شوک نباتات وارد يک مرحله رکود و توقف رشدي مي گردند که رضايت بخش نيست و استفاده از سوپرجاذب ها سبب شده تا نشاء پس از انتقال بلافاصله رشد خودش را از سر بگيرد و در نتيجه بازده کار بالاتر رود.

ميزان و طريقه کاربرد
سوپر جاذب آب بايد به صورت ماده خشک با خاک مخلوط شود و حداقل در لايه 5 سانتي متري خاک قرار بگيرد زيرا اشعه ماوراء بنفش باعث شکسته شدن سريع اين مواد مي شود . نحوه استفاده از سوپر جاذب آب در موارد مختلف به شرح زير است:
• درختان و بوته ها: حدود 100-50 گرم سوپر جاذب خشک به ازاي هر درخت توصيه مي شود. به اين طريق که 25-20 سانتيمتر از سطح خاک را با سوپر جاذب مخلوط کرده و استفاده مي کنيم. ميزان مصرف سوپر جاذب آب بستگي به بافت خاک و اندازه درخت دارد.
سوپرآب را با خاك اطراف ريشه مخلوط كنيد، سپس چاله را با خاك پر و آبياري كنيد.
انتقال نهال: ابتدا نهال را در ظرفي حاوي ژل (کلوفوني که آب جذب کرده به تناسب 1 کيلوگرم در 220 ليتر آب) فروبرده به صورتيکه اين مواد از ريشه جدا نشود نهال را جا به جا مي کنيم. روش کاشت به شرح زير مي باشد: ابتدا محل چاله ها را مشخص کرده و با توجه به حجم ريشه نهال اقدام به حفر چاله اي مي کنيم که تقريباً سه برابر حجم ريشه باشد سپس مقداري کلوفوني را با خاک مخلوط کرده ودر اطراف ريشه که در وسط چاله قرار دارد مي ريزيم و وقتي از محکم شدن نهال و چسبيدن ريشه آن به خاک چاله مطمئن شديم آنگاه آبياري مي کنيم . اين چاله ها بايد حداقل 10 سانتي متر پايين تر از سطح زمين باشند تا بتوانند آبهاي سطحي را جذب کند . ريشه نهال را در بشکه حاوي سوپرآب متورم فرو برده و بيرون آوريد.
• درختان ميوه و جنگلکاريهاي شهري: 100-80 گرم براي هر درخت توصيه مي شود .روش کار به اين صورت است که در قسمت سايه انداز درخت که توسعه ريشه بيشتر است 5-3 حفره 50-40 سانتي متري ايجاد مي کنيم (اندازه و تعداد حفره ها بستگي به اندازه درخت دارد) در اين روش که روش کپه اي (درون گودال) است مقداري کلوفوني را در کف چاله ها به صورت خشک مي ريزيم و سپس روي آن را با خاک معمولي پر مي کنيم البته چاله ها بايد حداقل 10 سانتي متر از سطح زمين پايين تر باشند.علاوه بر اين روش سوپرجاذ بها مي توانند به صورت نواري و اختلاط کامل با خاک به کار روند.

• زمينهاي چمن: به مقدار 25-20 گرم سوپر جاذب در هر متر مربع و در عمق 5/2- 2 سانتي متري خاک قرار مي دهيم. روش کار به اين صورت است که ابتدا بستر خاک را آماده مي کنيم و بعد مقدار توصيه شده را به صورت دستپاش يا بذر پاش در سطح خاک پخش کرده و سپس با برگرداندن خاک سوپر جاذب را در لايه 5/2- 2 سانتي متري قرار مي دهيم و به اندازه 10 سانتي متر خاک معمولي روي آن مي ريزيم و غلتک مي زنيم و بعد عمليات بذر پاشي را انجام مي دهيم. دراين روش مقدار آبياري کمتر از روشهاي معمول و همچنين دوره آبياري طولاني تر مي شود. سوپرآب يا چمن آب را در عمق 10 سانتي‌متري بستر كاشت چمن با دست يا كودپاش پخش كنيد سپس روي آن را با خاك بپوشانيد. پس از غلتك زدن بقيه مراحل كاشت را طبق معمول انجام دهيد.
• کشتهاي زراعي: بسته به خصوصيات مزرعه از جمله بافت خاک، شرايط اقليمي و... حد ود 25-40 کيلوگرم سوپر جاذب در هر هکتار (10000متر مربع) خاک استفاده مي شود وبه دو صورت نواري، دست پاش يا کود پاش اعمال مي شود. سوپرجاذب ته شيار ريخته و روي آن را با خاک پوشانده و آبياري مي شود . روش دستپاش يا کود پاش: کلوفوني در سطح مزرعه پخش مي شود و با ابزار مناسب آنها را زيرخاک مي برند.
سوپرآب را به صورت نواري در ته شيارها ريخته و روي آن را با خاك بپوشانيد، سپس آبياري كنيد.
خزانه شالي: حدود 120- 40 گرم کلوفوني در هر متر مربع ودر عمق 15-10سانتي متري استفاده مي شود
پرورش سمارق: سوپر جاذب آب به مقدار دو کيلوگرم در هرمتر مکعب با بستر کاشت مخلوط شده و تا حالت اشباع آبياري مي شود.
گلدان: سوپرجاذب کلوفوني را با خاک مخلوط مي کنيم و به صورت لايه اي در قسمت پايين گلدان مي ريزيم تا ازهدر رفتن آب جلوگيري کنيم يا سوراخهايي تا دو سوم عمق گلدان ايجاد کرده و مقداري پليمر خشک را درون آن ريخته و آن را مي فشاريم و سپس سوراخها را با خاک معمولي مي پوشانيم تقريباً به ازاي هر کيلو گرم خاک گلدان دو گرم سوپر جاذب مصرف مي کنيم. در هر يک از شرايط فوق لازم است تا 3-2 نوبت آبياري معمولي انجام شود و سپس فاصله آبياري را افزايش دهيم .
کاربرد کلوفوني بسته به نوع نبات، بافت خاک، شرايط اقليمي و کيفيت آب، موجب کاهش آب مصرفي به ميزان 70-50% مي شود که اين مقدار براي نباتات گلداني 75-50%، زمينهاي چمن 40-15%، نباتات زراعتي در شرايط مزرعه اي 40-20% است.
جدول مصرف سوپرجاذب
گياه/ استفاده محصول مورد استفاده مقدار مصرف
کاشت نبات (نهال) A2 50-30 گرم
نبات کاشته شده (درخت) A2 100-50 گرم
انتقال نهال A3 1 کيلوگرم در 220 ليتر آب
گلدان A3 2 گرم براي هر كيلوگرم خاك
زراعت A2 50-30 كيلوگرم در هكتار
چمن A2 50-25 گرم در مترمربع
A5 300 گرم در مترمربع
سمارق A3 2 كيلوگرم در مترمكعب
A2 1/5 كيلوگرم در مترمكعب

خاک مصنوعی 1

مقدمه:

امروز براي بازسازي وطن عزيزمان افغانستان کار و فعاليت جريان دارد و هر کس به سهم خودش گوشه اي از بازسازي را به عهده دارد. و يکي از بخش هاي اساسي که بازسازي مي شود بخش راعت افغانستان است. مشکلات و موانع زيادي بر سر راه است که بايد برداشته شود.

افغانستان کشوري کم آب و خشک است. مناطق خشک و نيمه خشک مثل دشت حيرتان و دشت صدميش قسمت هاي وسيعي از کشور ما را در بردارد.

که کمبود رطوبت در اين مناطق در فصل رشد نباتات موجب کمبود شديد عملکرد گياهان به خصوص گياهان زراعتي مي شود با اين حال بايد ديد که چطور قدر اين مايع حياتي را مي دانيم. ديده مي شود که به علت شيوه هاي نادرست و سنتي و بخش اعظمي از آب هاي قابل استفاده هم به هدر يم رود. کودهاي کيمياوي نيز به ويژه در خاکهاي سبک شني بر اثر آبياري نادرست به سرعت شسته و موجب آلودگي منابع گرانبهاي زيرزميني مي شود. خشک سالي ها و فجايع اکولوجيکي نتيجه هرزه روي بي رحمانه آب است.

بنابر اين استفاده بهتر از روش هاي آبياري و اصلاح خاک امري اجتناب ناپذير است. کاربرد هايدرژل هاي سوپر جاذب جديد ترين شيوه آبياري بر مناطق خشک است که نتايج شگفت انگيزي در صرفه جوي مصرف آب و افزايش کيفي و کمي محصولات باغي و زراعتي و همچنين فضاء سبز و جنگلکاري ها دارد.


معرفي سوپر جاذب آب

سوپر جاذب چه مي کند؟

رزينهاي سوپرجاذب (سوپرآب) مواد اصلاح‌كننده جديدي هستند كه به تازگي كاربرد وسيعي پيدا كرده‌اند. اين هايدروژلها، پليمرهايي به شدت آبدوست‌اند كه ضمن برخورداري از سرعت و ظرفيت زياد جذب آب، به مثابه آب انبارهاي مينياتوري عمل كرده و در موقع نياز ريشه، به راحتي آب و مواد غذايي محلول در آب را در اختيار ريشه گياه قرار مي‌دهند. مقدار آبي كه در خاك ذخيره مي‌شود به ظرفيت نگهداري رطوبت خاك نيز بستگي دارد.

پليمرهاي سوپر‌آب ضمن بالا بردن ظرفيت نگهداري آب در خاكهاي سبك مي‌توانند مشكل نفوذناپذيري خاكهاي سنگين و مشكل شسته شوي سريع كودها وآلودگي آبهاي زيرزميني را نيز برطرف مي سازد. اين سوپرجاذبها از آنجاكه با جذب سريع آب به ميزان صدها برابر وزن خود به ژلي با دوام زياد تبديل مي‌شوند، در كشاورزي و باغباني، جنگلكاري، فضاي سبز و نيز در تثبيت بيولوژيكي شنهاي روان، كنترل فرسايش خاك و بيابان زدايي از جايگاه ويژه‌اي در دنيا برخوردارشده‌اند.

با اينكه سوپرآب، تحت فشار هم قادر به نگهداري آب جذب كرده خود است، به‌محض نياز ريشه، آب را به سهولت در اختيار آن قرار مي‌دهد. سوپرآب با جذب سريع آب و حفظ آن، بازده جذب آب ناشي از بارندگيهاي پراكنده را بالا برده و در صورت آبياري خاك، فواصل آبياري را نيز افزايش مي‌دهند. افزايش طول مدت آبياري به شرايط 1.فيزيكي 2.خاك 3. آب و هواي منطقه و ميزان مصرف سوپرجاذب در خاك، بستگي دارد. استفاده از سوپرآب در كاشت شالي و نهال، تنشهاي رطوبتي را از بين برده و به سازگاري نباتات كاشته شده با محيط كمك مي‌نمايد.


سوپر آب در مجاورت ریشه نبات

با توجه به pH نزديك به خنثاي سوپرآب كه بين 6 تا 7 است، اثر سوء بر خاك نداشته و هيچگونه سميتي نيز ندارد. اين سوپرجاذبها پس از 3 تا 5 سال، بسته به نوع آن و تركيب خاك، توسط ميكروارگانيسمها تخريب مي‌شوند و لذا آلودگي زيست‌محيطي ايجاد نمي‌كنند. علاوه بر نگهداري آب، سوپرآب به علت تغيير حجم مداوم (انبساط به هنگام تورم و انقباض به هنگام از دست دادن آب) ميزان هوا را در خاك افزايش مي‌دهد.

براي رفع مشکل هدر رفت آب در خاکهاي سبک (شني) مي توان با استفاده از سوپر جاذب آب ظرفيت نگهداري آب را بالا برد. به علاوه براي رفع مشکل نفوذ پذيري خاکهاي سنگين (رسي) مي توان از سوپر جاذب آب استفاده نمود. سوپر جاذب آب در کشاورزي ، باغباني، جنگلکاري و فضاي سبز استفاده مي شود. سوپر جاذب آب تاثيرات مثبت بسزايي در کنترل فرسايش خاک دارد. اين پليمرها مي توانند از بارندگيهاي پراکنده در مناطق کم آب به خوبي استفاده کرده و در موقع نياز ريشه در اختيار گياه قرار دهند. در مناطقي که داراي شيب فراوان هستند اين مواد مي توانند از هدر رفتن آب جلوگيري کنند. از آ نجا که اين مواد جذب آب ناشي از بارندگي هاي پراکنده را بالا مي برد پس فواصل آ بياري را افزايش مي دهند. سوپر جاذبها با قرار گرفتن در خاک باعث جذب آب ثقلي و غير قابل استفاده براي گياه مي شوند بنابراين از تنشهاي وارده و تقليل عملکرد تاحد زيادي جلوگيري مي کند. سوپر جاذب آب عناصري نظير : نايتراتها، فسفاتها، پتاسيوم، آهن، روي، و انواع ويتامينها را در خود نگهداري نموده و از هدر رفتن آنها جلوگيري مي کند. دو نوع سوپرآب A200 و A300 كه اولي براي کليه مصارف كشاورزي و دومي براي پرورش، حفظ و نگهداري و جابه‌جايي نهال و بسترهاي كشت سمارق، طراحي شده است. چمن آب A500 محصول جديد غني‌شده ويژه چمن است.

عملکرد، ساختار و خصوصيات سوپر جاذب آب:

سوپر جاذب ها از اتصال تعداد نامحدودي مانومر ساخته شده اند پس وزن مولکولي آن ها ممکن است به چند ميليون برسد ، در حقيقت پلي آلکيل آمايدهاي غير سمي هستند که چارچ مثبت آنها عنصرمعدني پتاسيم يا سديم است . هر چه غلظت مونومر در اين مواد افزايش يابد سبب ايجاد تخلخل بر اثر تبخير محلول در ژل مي شود که اين فضاهاي خالي باعث افزايش سطح تماس ژل با محلولهاي آبي مي شود و در نتيجه سرعت جذب را افزايش مي دهد. سوپر جاذب ها از نظر ميزان جذب ، سرعت جذب، استحکام ژل، به چهار نوع تقسيم مي شوند .

مشخصات

هيدروژل سوپرجاذب

سوپرآب A200

سوپرآب A300

ظاهر

دانه سفيد درشت

دانه سفيد ريز

مقدار رطوبت %

5-3

5-3

بو و سميت

ندارد

ندارد

دانسيته (g/cm3)

1.5-1.4

1.5-1.4

pH محلول آبي

7-6

7-6

حلاليت در آب

نامحلول

نامحلول

اندازه ذرات (µm)

150-50

100-30

حداكثر پايداري (سال)

7

5

حداكثر جزء قابل حل (در صد وزني)

2-1

2-1

ظرفيت عملي جذب آب شهر: g/g

190

550

ظرفيت عملي جذب آب مقطر: g/g

220

600

ظرفيت عملي جذب محلول %0.9 (0.15 مولار) نمك سديم كلريد (g/g)

45

60

ظرفيت عملي جذب محلول 0.15 مولار كلسيم كلريد (g/g)

17

4

ظرفيت عملي جذب محلول 0.15 مولار منيزيم كلريد (g/g)

16

3.5